CENTRALA FIRMY VODAFONE W DÜSSELDORFIE

Centrala firmy Vodafone w Düsseldorfie
Nowa niemiecka centrala koncernu telekomunikacyjnego Vodafone zapewnia w swoich wnętrzach miejsca pracy dla 5.000 pracowników zatrudnianych wcześniej w rożnych miejscach. Nad zabudowaniami mieszczącymi biura, przedszkole i parking nadziemny z 1.500 miejscami postojowymi, góruje 110-metrowy wieżowiec o eliptycznej podstawie. Konstrukcja wieżowca opera się na umieszczonym w jego centrum trzonie, na dwóch wspornikach wewnętrznych oraz na wspornikach fasad. Wsporniki na niższych piętrach zaprojektowane zostały w technologii ultra wytrzymałego betonu wibrowanego. Ze względu na podłoże składające się z luźnych warstw żwiru o złych parametrach pierwotnie przewidziane były pale wiercone, które udało się zastąpić bardziej ekonomicznym rozwiązaniem fundamentowym. 

Zleceniodawca
Ed. Züblin AG
HPP Architekten

Lokalizacja
Düsseldorf

Architektura
HPP Architekten

Dane techniczne
Powierzchnia budynku brutto: 85.809 m²
Wysokość wieżowca: 110 m
Miejsca postojowe na parkingu nadziemnym: 1.500

Prace wykonane przez Schüßler-Plan
Projekt konstrukcji nośnej wieżowca: faza 5 wg HOAI
Projekt konstrukcji nośnej parkingu: fazy 1 do 4 wg HOAI

Wersja PDF

Facebook
Google+
Xing

Schüßler-Plan używa ciasteczek (ang. cookies) dla stron przypisanych domenie schuessler-plan.de. Korzystając z naszej strony internetowej użytkownik wyraża zgodę na zapisywanie tych danych. Więcej o ciasteczkach stosowanych przez nas i osoby trzecie, oraz o możliwościach wyłączenia ich, dowiedzieć się można w naszej Polityce Prywatności.